dimarts, 13 de juliol del 2010

SÍMBOLS I IDENTITAT. LA NACIONALITAT CATALANA.

Quins símbols sustenten la nació catalana?

La nació catalana es sustenta sobre tot un seguit de símbols, alguns de tradicionals i d’altres de creació més moderna. Veiem-ne uns quants.


LA BANDERA
L’estelada és la bandera que simbolitza la república catalana. La bandera estelada és la de combat. Tal com diu l’article 3 de la Constitució provisional de la República Catalana (la carta magna de la Catalunya Independent), redactada i aprovada l’any 1928 a Cuba per l’Assemblea Constituent del separatisme català, "La bandera oficial de la República Catalana és la històrica de les quatre barres roges damunt de fons groc, amb l’addició, en l




La Senyera és la badera identificativa de Catalunya. Apareix per primer cop documentada en el sepulcre de Ramon Berenguer II, mort el 1082. Apareix també en l’històric escut de Barcelona (format per quatre cel.les, amb dues creus de Sant Jordi i dues senyeres dels comtes de Barcelona). El seu origen incert dóna peu a extenses i acalorades discusions entre partidaris catalans, aragonesos i valencians, on cadascú defensa el seu origen com a propi.




L’ESCUT


L’escut de Catalunya és l’escut dels comtes de Barcelona: d’or, 4 pals de gules. És un dels més antics d’Europa i, fins ara, el més antic de la Península ibèrica. Apareix per primera vegada a un segell del comte Ramon Berenguer IV de l’any 1150. Això vol dir que la matriu del segell havia d’haver estat feta uns anys abans, cap al 1137. Tanmateix, franges verticals vermelles i d’or, com a senyal protoheràldic de la família comtal de Barcelona, van ésser descobertes a la catedral de Girona, pintades als sepulcres del comte Ramon Berenguer II (+ 1082) i de la seva besàvia, Ermessenda de Carcassona, quan van ésser oberts el 1982. Què signifiquen aquests pals és una cosa que no sabrem mai perquè no ens ho van deixar explicar enlloc. Cal dir, però, que els esmalts or i gules són els més prestigiosos en heràldica i potser tinguin una relació amb l’oriflama dels reis francs.



LA LLENGUA

A grans trets es poden distingir tres grans períodes en la història de la llengua catalana:

a) Del naixement fins a l'edat mitjana. Aquest període engloba l'aparició de la llengua parlada, la gradual implantació de l'escrita, amb el bandejament progressiu del llatí, fins al segle XV, que esdevé el moment de màxima esplendor de la llengua medieval.

b) Del segle XV fins a la Renaixença. Abraça el moment de màxim esplendor del català i el període anomenat de la "Decadència", que abasta els segles XVI, XVII i XVIII, i que es caracteritza per la regressió de la llengua en tots els àmbits d'ús.

c) De la Renaixença fins a l'actualitat. En aquest període se situa la normalització gramatical i la recuperació de l'oficialitat.

ORGANISMES OFICIALS

- La Generatlitat.

La Generalitat de Catalunya és el sistema institucional en què s'organitza políticament l'autogovern de Catalunya. Té el seu origen en les diputacions permanents creades per governar l'administració entre reunions de les Corts als diferents territoris de la Corona d'Aragó i que donaren lloc a la Diputació del General de Catalunya (1359), a la Diputació del General del Regne d'Aragó (1362) i a la Diputació del General del Regne de València (1412). La seva seu oficial és el Palau de la Generalitat de Catalunya a la ciutat de Barcelona

- Les vegueries.

Una vegueria (antigament vegueriu) és el territori sobre el qual tenia potestat un veguer, autoritat delegada del comte o vescomte, i posteriorment del rei, amb jurisdicció subsidiària en territoris de l'Església o baronies. Fou una institució del Principat de Catalunya, d'origen medieval, que durà des del segle xii fins al segle xviii, quan van ser substituïdes per corregiments arran del Decret de Nova Planta del 1716, i a la Catalunya del Nord fins al 1790 amb la Revolució Francesa. El nou Estatut contempla la seva recuperació.

INSTITUCIONS

- El Barça

El club és fundat per Hans Gamper, un suís afincat a la ciutat, l’any 1899. De sempre s’ha dit que és més que un club per les connotacions polítiques i nacionalistes que ha acompanyat la imatge del club. La temporada 2009/2010 va ser la millor de la seva història.





Òmnium cultural.

Òmnium Cultural, entitat fundada l’any 1961, treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. En l’actualitat, i després d’anys de treball constant, Òmnium té la voluntat d’esdevenir el punt de trobada de la societat civil. Una casa comuna generadora d’idees i projectes que permetin afrontar els nous reptes que planteja una societat canviant i en constant evolució: la Catalunya del segle XXI. És per això que Òmnium ha obert una nova etapa amb la qual vol prendre la iniciativa de portar més enllà la llengua, la cultura i el país.





ART I CULTURA

L’art i la cultura catalana tenen el seu origen la Baixa Edat Mitjana. Durant tota la seva història donen fruits de gran qualitat, destacant moviments tan importants com la Reinaixença o el Modernisme.





GASTRONOMIA

Molt rica i variada, la gastronomia catalana s’insereix dins d’allò que els entesos en el tema han denominat la dieta mediterrània, una de les més sanes i reconegudes del món.

divendres, 9 de juliol del 2010

TECNOLOGIA ALIMENTÀRIA



La salmonela fue la causa de la intoxicación alimentaria que sufrieron 14 personas en un restaurante del barrio de Cappont de Lleida a finales de julio, según concluyen los resultados del estudio epidemiológico que han hecho los servicios territoriales de Salud.


El Departamento de Salud, tras tener conocimiento del caso, inició una investigación y abrió una encuesta epidemiológica para conocer el origen de la intoxicación que había afectado a los usuarios del restaurante. También tomó muestras clínicas de las personas afectadas y examinó algunas muestras de comida del establecimiento para concluir que se trataba de un brote de salmonela.


Què és una intoxicació alimentària?

TASCA


Formeu part de l’equip d’anàlisi i control de qualitat d’una empresa que fabrica productes làctics. Per fer la nostra feina és important que coneixem quines són les causes i els agents que poden fer malbé els aliments.

També hem de tenir clar, com a experts en tecnologia alimentària, quines són les tècniques de conservació que podem utilitzar per aconseguir allargar la vida dels aliments.

El vostre departament ha d’elaborar un informe per controlar els punts crítics que poden afectar a la qualitat dels nostres productes alimentaris. Per aquest motiu, a l’informe hi ha de constar:

1.- Agents que poden malmetre els aliments.
2.- Diferents tècniques de conservació dels productes alimentaris.


A l’hora de fer aquest informe podeu fer servir l’estructura que trobareu al següent enllaç


ACTIVITATS


Activitat 1: Per determinar els diferents agents que poden afectar la qualitat dels nostres productes, la consultarem els següents enllaços.

Cada membre del grup llegirà un dels textos i a continuació contestareu plegats les següents activitats.

http://www.xtec.cat/~ajimeno/cn3eso/06aliments/06aliments.htm
http://www.slideshare.net/cguiu2/mtodes-de-conservaci


Enumera els agents que poden causar que un aliment es malmeti.
Quina diferència hi ha entre mètodes de conservació físics i els químics?
Quines tècniques de conservació formen part dels mètodes químics?
Quines tècniques de conservació formen part dels mètodes físics?

Activitat 2: El departament de qualitat ha de tenir coneixement del què significa una intoxicació alimentària. Per aquesta raó us proposem que investigueu sobre això.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/001652.htm
http://www.diagnosticosmedicos.com/enfermedades/intoxicacion.html

Què és una intoxicació alimentària?
Quins són els símptomes que indiquen intoxicació alimentària?

Activitat 3: Ara ja teniu prou informació per fer l’informe. Recordeu de mirar-vos la rúbrica d’avaluació prèviament.


AVALUACIÓ

En aquesta webquest s'avaluarà el treball en grup. Aquesta rúbrica l'hauran d'omplir els mateixos alumnes per consens.


dimecres, 7 de juliol del 2010

Sessió 2 i 3: webquest

Durant aquestes dues sessions, he fet servir i, en el meu cas descobert, les WEBQUEST. Una eina que em sembla molt interessant per el desenvolupament d'una feina cooperativa a l'aula. Hem fet servir aquesta eina com alumnes: investigant a internet, debatent, posant en comú les nostres idees i conclusions,...

Ara queda fer servir aquesta eina des de un punt de vista diferent: dissenyar com a professor la nostra pròpia webquest.

En aquest moment estic pensant en fer una webquest destinada a alumnes de 4t d'ESO o de Batxillerat en la qual m’agradaria intentar que els alumnes reflexionessin sobre un tema molt actual: EL CANVI CLIMÀTIC.

Des de els medis de comunicació ens estan informant que el canvi climàtic es un fet: augment de les temperatures, desaparició dels gels polars,... Tothom te clar que aquest canvi climàtic es resposabilitat de l'home.

M’agradaria que els alumnes es plantegin aquesta afirmació: si el canvi climàtic realment esta tenint lloc, és un fenomen natural independent de la mà de l’home? o si aquest és el seu principal responsable?

En primer lloc he trobat un article de "El Periódico" escrit pel Xavir Sala a gener de 1999 que posa en dubte l'existència del canvi climàtic.

He de continuar buscant informació i documentació sobre el dos punts de vista i així aconseguir que els alumnes tinguin més criteri per poder opinar.

dimarts, 6 de juliol del 2010

Comentari

Felicitats per la creació del blog!

En la següent entrada que realitzis, t'animo a insereixis un fotografia o un video per fer més enriquidor el teu espai. En qualsevol moment de dubte, pots consultar el tutorial blogger que s'adjunta al blog del curs. Et recordo l'enllaç:

www.aprenentatgecooperatiu20.blogspot.com

Salutacions,

Alex

dilluns, 5 de juliol del 2010

Video: WEB 2.0 (castellà)




Benvinguts al meu primer bloc.

Hem començat a treballar amb la web 2.0, creant el nostre primer bloc. En aquest espai penjaré tots els treballs i projectes que farem durant el curs "Aprenentatge cooperatiu 2.0".